I FEEL
SECURE

[BLOG] Ruim de helft van de organisaties ontdekt een cyber-aanval pas na 90 dagen

Hoe snel detecteert uw organisatie een dergelijke dreiging? Het komt vaak voor dat cybercriminelen ongestoord toegang hebben tot uw netwerk, data en applicaties. Ze vinden continu nieuwe methoden om binnen te komen, waarbij vooral malware – en in het bijzonder ransomware – aan populariteit wint. Als gevolg hiervan hebben Nederlandse bedrijven en de overheid door cybercrime een jaarlijkse kostenpost van 10 miljard euro. We zouden dus kunnen zeggen dat digitale criminaliteit loont. De gevolgen voor een gehackte organisatie kunnen groot zijn, van imagoschade tot boetes voor een datalek en zelfs faillissement. Hoe voorkomt u dit?

Waar cybercriminelen zich voorheen vooral richtten op grotere organisaties, is tegenwoordig het mkb een steeds belangrijker doelwit. Het mkb is vaak minder bewust van de dreiging en minder goed beveiligd. Cybercriminelen vinden bovendien continu professionelere methoden om een organisatie binnen te dringen. Malware wordt op diverse manieren gedistribueerd en phishingmails zien er steeds geloofwaardiger uit. Vooral ransomware is tegenwoordig in opkomst, waarbij uit cijfers van Trend Micro blijkt dat vooral mkb-bedrijven op links in ransomware-mails klikken. Deze malware-variant zorgt ervoor dat gebruikers geen toegang meer hebben tot hun systemen of bestanden, totdat er betaald wordt.

Dus cybercriminelen kunnen lange tijd ongestoord hun gang gaan, wat betekent dat?

Dit kan meerdere gevolgen hebben. Wanneer een netwerk wordt platgelegd of systemen worden gegijzeld, dan veroorzaakt dit veel downtime. Gemiddeld kost dit een Nederlandse organisatie € 57.153,- per uur. Daarnaast is een dergelijke niet-gedetecteerde cyber-aanval slecht voor het imago van uw organisatie, omdat uw klanten en leveranciers niet meer zeker weten dat hun data wel veilig is bij u. Bovendien geldt sinds 1 januari 2016 de meldplicht op datalekken, wat betekent dat u beboet kan worden voor een datalek, afhankelijk van de grootte van het lek en uw nalatigheid hierin. Een boete kan oplopen tot wel € 820.000,- per incident. Dit kan er uiteindelijk zelfs toe leiden dat een organisatie failliet gaat. Up-to-date security en goede monitoring van uw complete bedrijfsnetwerk is dus nu meer dan ooit van belang. Gelukkig is dit tegenwoordig bereikbaar voor ieder formaat organisatie, on-premise en in de cloud.

Meer weten?

Lees meer over de enorme opkomst van ransomware, de branches die vaak doelwit zijn, de gevolgen van datalekken en goede security-monitoring voor ieder formaat organisatie in het e-Book ‘Bent u in staat cybercriminaliteit buiten de deur te houden?’. Download het gratis.

AUTEUR: JUDITH LITTEL

Dit is een blog van Judith Littel: Managing Director bij Promax, de strategisch ICT-partner die al bijna 25 jaar solide ICT-oplossingen ontwikkelt, implementeert, beheert en beveiligt.

E-BOOK: HOUDT U CYBERCRIMINALITEIT BUITEN DE DEUR?

cybercriminaliteit_security

Lees in dit e-Book alles over de opkomst van ransomware, de (desastreuze) gevolgen van datalekken en de noodzaak van grondige security-monitoring in zowel grote als mkb-organisaties.

© 2017 Tech Data | General Terms | Privacy